Δημοτικό Mουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας

ΜΟΥΣΕΙΟ – ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Το Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας ιδρύθηκε το 2003 από τον Δήμο Λάρνακας και στεγάζεται στο ισόγειο του διώροφου κτηρίου αποικιακού χαρακτήρα (Αγγλοκρατίας) παρά την Πλατεία Ευρώπης, στην Λεωφόρο Αθηνών. Το κτήριο οικοδομήθηκε περίπου το 1880 και αρχικά ήταν το σπίτι αλλά και το γραφείο του πρώτου Άγγλου αρχιτελώνη και λιμενάρχη Λάρνακας κ. Robert Robson. Tο 1996 παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στον Δήμο Λάρνακας, για να στεγάσει τα εκθέματα του Αρχείου της πόλης, ενώ αναπαλαιώθηκε το 2001 με δωρεά του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη.

Το Μουσείο περιλαμβάνει θεματικές ενότητες όπως: ο φιλόσοφος Ζήνωνας Κιτιέας, θέατρο στην πόλη, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, χάρτες και γκραβούρες που παρουσιάζουν τη Λάρνακα από τον 18ου αιώνα, η Γιορτή του Κατακλυσμού, ταχυδρομείο, τυπογραφείο, Δημοτική Φιλαρμονική, εκπαίδευση στη Λάρνακα, παλιά εργαλεία, μηχανές (παλιά ζυγαριά, μηχανή ανατύπωσης αρνητικών φωτογραφιών, καλτσομηχανή, γεννήτρια, τυπογραφική μηχανή, πιεστήριο, αριθμομηχανή κ.α.)

Το Μουσείο υποδέχεται με χαρά και αίσθημα ευθύνης τις προτάσεις που δέχεται για δωρεά αντικειμένων που εμπίπτουν στον χαρακτήρα του. Σημαντικό μέρος των συλλογών του προέρχεται από δωρεές. Τα περισσότερα εκθέματα περιλαμβάνουν δωρεές με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και προβολή της κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξης της ιστορίας της πόλης. Οι δωρητές δεν είναι μόνο από τη Λάρνακα αλλά από όλη τη χώρα, καθώς επίσης περιλαμβάνει και Κύπριους του εξωτερικού.

Τα εκθέματα του μουσείου κατά διαστήματα τυχαίνουν αλλαγής ενώ κατά διαστήματα στον χώρο πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις, καθώς κι άλλες εκδηλώσεις, όπως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) κ.α..

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντιγόνη Περέντου Βαβατσινιώτη

Λεωφόρος Αθηνών – Πλατεία Ευρώπης, Φοινικούδες, Λάρνακα

+357 24629333/ +357 24641319

historicalarchives@larnaka.com

www.larnaka.org.cy