Γιάννα Αμερικάνου

Σκηνοθέτης

Η Γιάννα Αμερικάνου σπούδασε Παραγωγή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο University of Bristol, UK (MA) με υποτροφία από την Αγγλική Κυβέρνηση και στο University of Iowa, Cinema Department (BA with Honors) με έμφαση στην Πειραματική Παραγωγή υπό την καθοδήγηση του πειραματικoύ σκηνοθέτη Leighton Pierce (Dean of CalArts).

Οι ταινίες μικρού μήκους της έχουν προβληθεί σε πολλά σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις κατηγορίες Official Competition, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen και έχει λάβει βραβεία από το IFF του Αμβούργου, το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Η ταινία μικρού μήκους της με τίτλο Lullaby έλαβε το βραβείο Tonia Marketaki για τη Καλύτερη Σκηνοθεσία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα το 2009, ενώ η anti-trafficking οργάνωση STOP International που εδρεύει στη Γενεύη χρησιμοποίησε την ταινία για την προώθηση νομοθεσιών κατά της εμπορίας γυναικών σε όλο το νησί και ευαισθητοποίηση μέσω διαφόρων προβολών και συζητήσεων ενώ προβλήθηκε σε όλα τα μεγάλα στρατόπεδα της Κύπρου.

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Γιάννας, .dog έλαβε χρηματοδότηση για την παραγωγή της από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου, την ΕΡΤ, το SEE Cinema Network και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ενώ έχει λάβει Διεθνή διανομή από τη Γαλλική Εταιρεία URBAN INTERNATIONAL. Η ταινία έχει επιλεγεί από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης #Goes to Cannes για συμμετοχή στο Marche 2020 du Film κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το .dog έκανε πρεμιέρα στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα «Meet the Neighbours» κερδίζοντας το Special Youth Award. Η ταινία έχει επίσης κερδίσει στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cyprus Film Days το βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ειδική Μνεία για τον ρόλο του Δημήτρη στον Δημήτρη Κίτσο. Το .dog εκπροσωπείται από τη Γαλλική Εταιρεία Διανομής URBAN ενώ έχει και έχει λάβει συμφωνία διανομής από την διαδικτυακή πλατφόρμα HBO Europe, MUBI, ARTE France, Emirates, Qatar Airways, Aeroflot.

Στο παρών στάδιο η Γιάννα εργάζεται για την ανάπτυξη της δεύτερης ταινίας της My Name is Lily, η οποία επιλέχτηκε μαζί με άλλα 8 πρότζεκ για ανάπτυξη σεναρίου στο MIDPOINT FEATURE LAUNCH 2022 ενώ έχει παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι 2022 στο «Eastern Promises» Pitching Forum. H Γιάννα είναι Ειδικός Επιστήμονας στο ΤΕΠΑΚ, μέλος του EWA NETWORK (Γυναικείου Ευρωπαϊκού Δικτύου Οπτικοακουστικής), Πρόεδρος της Επιτροπής του International Motion Film Festival Κύπρου (European University of Cyprus).